Kiezen met je hart: 7 tips om op je gevoel af te gaan!
05 maart 2015 
3 min. leestijd

Kiezen met je hart: 7 tips om op je gevoel af te gaan!

Kiezen met je hart is gaan voor wat je écht raakt én belangrijk vindt. Toch is je intuïtie volgen niet altijd even gemakkelijk. Want, wat doe je als je een prachtige baan met dito salaris en arbeidsvoorwaarden krijgt aangeboden? Hap je toe, omdat je verstand zegt: die kans krijg je nooit weer? Of volg je je gevoel dat zegt: niet doen. Lastig hé? Hieronder enkele tips hoe je kunt kiezen met je hart!

Tip 1. Hoe reageert je buik?

Kies je met je hart? Dan voel je dat in je buik. Of het nu goed is of fout. Want, bij een juiste beslissing geeft het je een waar verliefdheidsgevoel. Je krijgt van die heerlijke vlinders in je buik. Voelt het daarentegen log en zwaar aan? Als een steen? Dan is je beslissing niet goed. Moet je weer eens kiezen? Luister dan naar je buikgevoel.

Tip 2. Zoek de stilte op

Je gevoel kun je niet dwingen. Dus, moet je een besluit nemen en wil je kiezen met je hart? Ga er dan niet op zitten broeden, want dat werkt niet. Vaak leidt het tot gemaal en gepieker. Je bent er dan veel te dwingend mee bezig. Zoek liever de rust en stilte op. Ga lekker wandelen in het bos of langs het strand. Neem even afstand en laat de boel de boel. Voel de wind, regen, zon et cetera. Breng je geest tot rust en kom in het hier en nu. Ook mediteren helpt. Op een gegeven moment komt je gevoel vanzelf naar boven en ontdek je wat je hart sneller laat kloppen. Gewoon doen!

Tip 3. Begin een intuïtiedagboek

Om je gevoel te volgen en te kiezen met je hart helpt het om een tijdje een zogenaamd intuïtiedagboek bij te houden. Bedoeld om te leren vertrouwen op je intuïtie. Hoe het werkt? Doe elke dag eens een voorspelling over iets en schrijf die op. Bijvoorbeeld: mijn intuïtie zegt dat…. Mijn gevoel geeft aan dat…. Weet je wat de uitkomst is? Dan noteer je die erbij. Of die nu klopt of niet. Na verloop van tijd ontdek je dat je steeds beter naar je hart luistert en goede voorspellingen doet.

Tip 4. Luister niet naar het ja-maar stemmetje

Op je buikgevoel afgaan, is best moeilijk. Want, weet je wat te kiezen? Dan komt onherroepelijk dat bekende ja-maar stemmetje om de hoek kijken. Vaak is dat je angst die spreekt en met allerlei bezwaren en tegenwerpingen op de proppen komt. Dat is niet zo raar, want kiezen met je hart betekent uit je comfortzone stappen het onbekende tegemoet gaan. Laat je daardoor niet leiden. Vertrouw erop dat je gevoel je niet in de steek laat. En… is je keuze niet de juiste? Dan is er nog niets aan de hand. Terugkomen op je besluit kan en mag. Of stuur je koers bij in de richting die je werkelijk wilt.

Tip 5. Kiezen met je hart? Luister naar je dromen

Je dromen opschrijven of inspreken op je smartphone helpt je vanuit je hart te kiezen. Want, dromen zeggen veel over wat je voelt, denkt, wenst, verlangt of waar je bijvoorbeeld bang voor bent. Je neemt als het ware een kijkje in je onderbewustzijn. Dus, sta je voor een moeilijke keuze? Houd dan een tijdje bij wat je dromen je vertellen. Gaandeweg ontdek je ongemanifesteerde verlangens en kom je tot nieuwe en verrassende inzichten die je zeker helpen met je gevoel te kiezen en niet je verstand.

Tip 6. Haal het kind in je naar boven

Toen je nog een kind was dacht je niet na over wat je deed. Je luisterde gewoon naar je gevoel. Eenmaal volwassen ben je meer en meer op je verstand gaan vertrouwen. Kiezen met je hart ben je eigenlijk uit het oog verloren. Dus, sta je voor een keuze? Haal dan het klein kind van vroeger weer naar boven en doe als toen. Reageer spontaan zonder erbij na te denken. Zeg: “Ja, dat vind ik leuk”. Klaar!

Tip 7. Doe wat jouw hart je ingeeft

Het gebeurt nogal eens dat je leeft naar de wensen, waarden, normen en verwachtingen van anderen. Je ouders, vrienden, media, leraren enzovoort. Realiseer je echter dat het jouw leven is en jij de keuzes moet maken die bij jou passen. Heb vertrouwen in jezelf. Wie je bent en wat je kunt. Volg je eigen hart en ga voor jouw geluk.

Kost het je weer eens moeite om een keuze te maken? Zet je verstandelijk voors en tegens op een rij? Redeneer je in cirkeltjes? Twijfel je wat te doen? Raadpleeg de bovenstaande tips en besluit gewoon te kiezen met je hart, op je gevoel!

Meer artikelen over persoonlijke groei