arrow_drop_up arrow_drop_down
Overspannen? Herken de symptomen op tijd!
14 oktober 2014 
2 min. leestijd

Overspannen? Herken de symptomen op tijd!

Overspannen raak je als je gedurende een bepaalde periode veel stress hebt. Bijvoorbeeld door problemen op je werk, een ziek familielid of kind, verhuisstress of relatiestrubbelingen. Doe je niets aan die spanning? Leid je je leven alsof er niet aan de hand is? Wil je steeds alle ballen hoog houden? Dan bestaat de kans dat je overbelast raakt. Je verliest het overzicht, hebt geen grip meer op de situatie en kunt je dagelijkse bezigheden niet meer doen. Een overzicht van de signalen waar je overspannenheid aan herkent.

Overspannen? De symptomen op een rij

Overspannenheid uit zich op verschillende fronten. Zo krijg je allerlei lichamelijk en geestelijke klachten, maar verandert ook je gedrag en gevoel. Heb je erg veel op je bordje liggen? Ren je van hot naar her? Neem je geen tijd voor jezelf? Om te ontspannen en leuke dingen te doen? Hieronder een aantal belangrijke signalen van overspannenheid om in de gaten te houden, namelijk:

Lichamelijke signalen

Neem je gedurende een bepaalde periode te veel hooi op je vork? Dan kun je overspannen raken. Enkele lichamelijk symptomen om die tijdelijke overbelasting te herkennen zijn onder andere: verkrampte schouder-, rug- en nekspieren, regelmatig hoofdpijn hebben, hartkloppingen, overmatig zweten en maagpijn.

Piekeren

Maakt je geest overuren? Omdat je continu loopt te malen? Gedurende de dag en ook ’s nachts? Over dat je leven niet lekker loopt? Dat je nog tig dingen moet doen? Hoe het nu allemaal verder moet? Neemt dat getob een groot deel van je dag in beslag en houdt het je ‘s nachts wakker? Ook overmatig piekeren is een kenmerk van overspannenheid.

Prikkelbaar

Overspannen zijn herken je ook aan prikkelbaar reageren op allerlei dingen. Zo kun je snel boos worden of geïrriteerd raken. Ook geen kritiek dulden, kortaf zijn en zeer emotioneel reageren zijn bekende symptomen van overspannenheid. Van onverwachts in huilen uitbarsten en snauwen tegen mensen tot je agressief gedragen.

Moe en lusteloos

Steeds gestresst zijn, is enorm vermoeiend. Zeker als je geen gas terugneemt en je rustmomenten pakt. Op een gegeven moment put je jezelf uit. Ben je overspannen? Dan is een van de symptomen dat je steeds moe bent en je lusteloos voelt, de hele dag door. Ongeacht wat je wilt doen. Alles kost je gewoon even veel te veel moeite.

Concentratieverlies

Ook het feit dat je moeite hebt met je focussen op bijvoorbeeld wat je doet is een teken van overspannenheid. Zo kun je je bijvoorbeeld veel minder goed concentreren op je werk, in het verkeer, op een gesprek of het huishouden dan je bent gewend. Ook een gevoel van desinteresse kan zich van je meester maken. Wat er gebeurt, interesseert je gewoon niet. Zelfs meedoen aan sociale activiteiten boeit je totaal niet.

Slaapproblemen

Slapen is gezond, want je lichaam en geest komen dan helemaal tot rust. Zeker als je stress hebt, kan een goede nachtrust je goed doen. Echter, gespannen zijn kan ervoor zorgen dat je moeilijk slaapt en is een van de symptomen van overspannen zijn. Dat kan variëren van niet kunnen inslapen en doorslapen of zelfs de hele nacht wakker liggen. Gevolg is dat je oververmoeid raakt, je duf voelt, chagrijnig bent, moeite krijgt met concentreren, gaat tobben, onrustig wordt enzovoort.

Overspannen en hoe dan verder?

Herken je in enkele van de bovenstaande symptomen? Denk dan niet: dat waait vanzelf over. Maak een pas op de plaats. Neem rust, kijk wat de oorzaak is en ga over tot actie. Kom je zelf niet tot een oplossing en blijf je problemen houden? Schakel dan externe hulp in via bijvoorbeeld je huisarts. Want, duren je klachten langer dan 6 maanden? Dan loop je het risico dat je overspannenheid uitmondt in een burn-out.

motex
Door

motex

op 20 Dec 2014

Ik ben gister begonnen met huilen en ik kan niet meer stoppen. Het is mij allemaal te veel. 5 jaar lang de ballen om hoog gehouden. Met mij verstand weet ik heel veel, snap ik het ook. De andere kant is nu veel groter en hoger. Ik weet niet hoe ik hiermee moet om gaan. Help!!!

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 22 Dec 2014

Beste Motex, Gezien je reactie heb je al een langere periode last van spanningsklachten. Dit is helaas niet iets wat je volledig zelfstandig kunt oplossen. (Je moet het wel zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen.) Ik wil je echt adviseren om professionele hulp in te roepen. De eerste stap is toch om naar je huisarts te gaan. Hij/zij heeft een zogenaamde ' Sociale Kaart' waarin diverse vormen van hulpverleners staan. In overleg met je huisarts krijg je dan een doorverwijzing. Mocht dat te lang duren voor jouw gevoel, dan kan je altijd een telefonische hulplijn bellen. Hier tref je ook professioneel opgeleide mensen aan die naar je kunnen luisteren en je kunnen helpen in het maken van de juiste keuzes. http://www.sensoor.nl/ Ik wens je heel veel sterkte met het hervinden van de juiste balans. Blijf altijd moed houden. Heb vertrouwen dat er altijd een redding is, wanneer de nood het hoogst is. Hartelijke groeten, Albert

Slappe Henk
Door

Slappe Henk

op 25 Nov 2015

Balen man. Ik voel me momenteel ook klote. Een Zwaar beklemmend gevoel. Zit de hele dag op de WC. Muren komen op me af

willem
Door

willem

op 05 Apr 2015

gaarne even het volgende al einge tijd is er op mijn werk tussen een aantal personen mensen wat onenigheid onstaan aangezien ik op dit moment schauffeur ben en de eerst schauffeur een burn out heeft moet ik zijn taken waarnemen huismeester zijn en ook meewerken maar ik heb tegen de leiding gevend mensen gezegd eerst me eigen werk ze wetem heel goed dat dat zo is en toch proberen ze het om me mee telaten werken j.l is er een uitbarsting geweest dat ik helemaal flipte ik heb toen me consulent opgebeld en van alles gezegd waar ik achteraf veel spijt van heb gehad maar had zat me erg hoog en toen kwam die uitbarsting ik ben toen naar me huisarts geweest s,middags en het hele verhaal verteld ik kreeg te hore dat ik overspannen was wat moet ik doen ik voel me erg alleen heb veel huil buien angst en erg alleen gelaten depressief wat moet ik doen?

jeanine
Door

jeanine

op 04 Aug 2015

Ik ben iedere keer moe en hangerig..hele dag gapen..laat in slaap komen..huilerig..driftig.. Maar ja ik weet doe al best lang best veel.. Weet niet hoelang het duurt voordat mijn lichaam stop zegt...hoe nu verder

Elisa
Door

Elisa

op 03 Feb 2016

Ik ben nog maar 19jaar, maar doe een bbl opleiding. Valt mij erg zwaar. He werkt de hele week en ook nog in je vrije avond moet je leren. In het weekend heb ik nog een andwr baantje. Laatste tijd wordt het mij allemaal te veel.. ik ben moe, last van mijn schouders en nek, steeds huilerig, kortademig en ook steeds last van mn hals/borst. Kan dat kloppen dat het overspannen kan zijn?

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 06 Apr 2016

Beste Elisa, Er zijn op dit moment ruim 40.000 jongeren onder de 18 jaar die serieuze probleem hebben met alle eisen waar ze aan moeten voldoen. Leg de lat minder hoog voor jezelf. Neem tijd om te ontspannen en jezelf te vervelen. Je moet nog een heel leven aan allerlei verwachtingen voldoen. Blok de tijd dat je met Social Media bezig bent, bijv. 2 keer per dag een half uur aaneengesloten. Bouw iedere dag momenten in met activiteiten waar je energie van krijgt. En leer het verschil tussen ontspanning en afleiding. Goed dat je al aan de bel trekt. Durf hulp te vragen bij mensen die ervaring hebben op het gebied van stress. Geniet..! Albert Sonnevelt.

Skahin
Door

Skahin

op 01 Apr 2016

Ik weet niet hoe ik me zal uiten maar alles wat ik hier boven las komt in mijn leven voor.. ik ben 21 en door mijn erg drukke school relatie werk en thuis leven heb ik geen tijd voor me zelf ik zie mijn familie al moeilijk.. heb erge last van hoofdpijn kortademig zijn en pijn op de borst. Ben de laatste tijd echt heel erg emotioneel, wordt heel snel agressief en schreeuw alles bijmekaar. Soms zeg ik dingen die ik zelf nooit van me verwacht en begin erg te huilen. Ik weet niet wat ik moet als ik boos ben begin ik te huilen en dan span ik me zelf aan tot dat ik geen adem meer krijg.. ik ben er erg bang voor maar durf niet naar de dokter te gaan omdat ik dan genoemt wordt voor een psygiesche..

Ester
Door

Ester

op 03 Apr 2016

Ik kan mijn huishouden niet doen. Huil heel erg vaak en vergeet alles. Ik zit helemaal vast in een gevoel waar ik met niemand over kan praten. Mijn hoofd doet heel de dag pijn. Ik kan nergens meer mee om gaan. Ik voel me de zwakste persoon op aarde en ik wil rust in mijn hoofd. Ik wil geen pijn en verdriet meer voelen . Ergens heen gaan is een erg grote belasting voor mij. Wil dan het liefst weer naar huis. Niemand begrijpt wat ik voel

Alex
Door

Alex

op 23 Apr 2016

Hoi Ester, Probeer toch met vrienden af te spreken, hoe moeilijk je dat ook vindt. Vraag eventueel een goede vriendin je te helpen met je huishouden. Ik zit op dit moment in hetzelfde schuitje als jij. Bespreek zeker hetgeen wat je dwars zit in je gevoel met iemand die je 100% kan vertrouwen. Gaat een grote last van je schouder af. Ik spreek uit ervaring. Maar ik ben er nog niet, heb nog een lange weg te gaan

natascha
Door

natascha

op 17 Apr 2016

ook mij wordt het de laatste tijd allemaal teveel 21-11-2014 m.n vader overleden half haar later m.n schoonvader,werk waar de werk druk erg hoog is moet in 3 uur een afdeling waar studenten zitten schoonamken en doe al zo m.n best en is nig steeds niet goed omdat ik niet alles goed mogelijk schoon kan maken in die drie uur wat ik wel zou willen want ben een perfectionist als het op schoonmaken aankomt alles moet brand schoon zijn voor mij daarnaast nog een cyste op een eierstok en aan allebij de kanten een tennis elleboog,doe niets anders dan huilen,uitvliegen op m.n man nek en m.n schouderbladen doen pijn,druk op de borst ,opgejaagd gevoel,niet scherp kunnen zien en constant moe zijn en zelfs dingen vergeten en me niet kunnen concentreren heb een week verlof gekregen van m.n werk om bij te kunnen tanken maar ben gewoon op.

anne
Door

anne

op 22 May 2016

Dag albert. Ik heb jouw symptomen eens zitten lezen en ik herken mezelf er op dit moment wel degelijk in. Echter twijfel ik of ik contact op moet nemen met een huisarts of iets dergelijks. Ik zal de situatie beschrijven. Op dit moment ben ik 20 weken zwanger. Dat verloopt allemaal prima, mijn thuissituatie ook. Maar op werkgebied is dit een ander verhaal. Er spelen regelmatig dingen tussen het personeel en de directeur. Een spanningsveld is aaanwezig en er heerst een angstcultuur. Op dit moment zit ik in een conflict met de directie. Toezeggingen die zijn gedaan en worden teruggedraaid, die voor mij persoonlijk verstrekkende gevolgen hebben. Gevolg.... enorm veel stress voor mij. Ik probeer het aan de kant te zetten maar dit lukt me niet. Ik lig s nachts al dan niet huilend wakker. Slaap dus slecht. Heb geen energie, voel me futloos en heb erg veel hoofdpijn. Daarnaast bemerk ik dat ik last heb van misselijkheid en buikpijn. Dit conflict is niet is waar vlot een oplossing voor is en wat mij kan verlichten. Heeft u tips/ideeën wat ik nu moet doen? Is dit echt overspannen zijn?

denise
Door

denise

op 27 May 2016

Ik word al maanden gestalkt met als gevolg dat een vriend het voor me op wou nemen en hij bijna neergestoken werd de politie doet niks hier aan mijn relatie loopt niet goed Door dit alles ik ben moe ik huil heel veel slapen lukt bijna niet ik ben de hele tijd op mijn hoede uit angst dat er iets gebeurt ik heb veel paniek aanvallen ben snel geïrriteerd en geen honger gevoel Heeft u misschien tips om hier mee om te gaan ? Ben ik overspannen of is dit gewoon angst ?

marco jan
Door

marco jan

op 24 Nov 2016

Hallo ik ben Marco Wij worden al jaren lang lastig gevallen door onze overbuurman onze spullen vernield ik ben met een mes bedreigd hierdoor leven wij in permanente angst dit duurt nu dik 10 jaar wij slapen pas om een uur of 3 s'nachts uit angst dat hij ons of onze spullen vernield dor zijn toedoen en onbegrip van haar baas ontslag gehad met het resultaat op staande voet ontslag wij hebben veel schulden hierdoor en lopen bij de voedselbank hier schaam ik mij kapot voor mijn hele leven is kapot gemaakt thuis hebben wij ook vaak ruzie en zijn beide prikkelbaar en woedeuitbarstingen hoe groot is de kans dan wij overspannen zijn

Albert
Door

Albert

op 25 Nov 2016

Beste Marco, Het spijt me om te moeten lezen dat je zoveel tegenslag hebt in jouw leven en de stress die dat met zich meebrengt. Soms lijkt alles heel oneerlijk verdeeld te zijn. Durf je schaamte te overwinnen en vraag om hulp bij jouw huisarts. Ik wens je veel sterkte met alle moeilijke keuzes die je moet maken in je leven. Warme groeten, Albert

Gina
Door

Gina

op 26 Jan 2017

Ik ben al een tijdje zeer prikkelbaar en raak heel snel geirriteerd! lijkt alsof ik een bipolaire stoornis heb ontwikkeld omdat ik probeer kalm te blijven nadat ik erg boos en woedend reageer op bepaalde momenten. het is me allemaal een beetje teveel geworden en ik kan er niet meer mee omgaan. ik ga echt met tegenzin naar mijn werk en heb helemaal nergens zin meer in. ook collegas irriteren me en soms denk ik dat het gewoon beter is om een eind te maken hieraan. ik kan me niet meer concentreren en slapen gaat soms helemaal niet!

esther v oijen
Door

esther v oijen

op 15 Feb 2017

beste albert, wat heb ik denk je? mijn man loopt al jaren met zijn psyche te klojen...nu is er uitgekomen dat hij adhd heeft en wrsl ook borderline/autisme etc...ik heb altijd al jaren alles op moeten vangen de kids verzorgen..op tijd uit bed......tuinieren en je moet eens weten wat een mega tuin we hebben...kinderen naar sport brengen..mn eigen werk in de kinderopvang van 20 uur in de week., erg drukke baan waar ik veel evenementen ook bedenk en uitvoer ben altijd druk en nooit te beroerd een keer extra te werken....koken...boodschappen...huishouden etc...daarnaast vele ruzies en discussies thuis mede door zijn stoornis(sen) en ik word ook uitgescholden ben ene moment lief leuk en knap en is hij gezellig andere moment is hij een duivel bij wijze v spreke.....2 jaar geleden is hij vreemd gegaan....ik pik en slik alles en nu laaste jaar heb ik t mega zwaar we lopen bij therapien etc......ik slaap slecht in, steeds t gevoel te stikken en ademnood.....zere spieren...heb hele stijve zere nek en schouderpartij, licht in mn hoofd strakke/gespannen kaken...sneller chagarijnig en denk vaak is dit het nou???loop geregeld met angstig lijf rond....op mn hoede....bang gevoel...(angst voor de angst) en dat uit in rottige kwaaltjes......ik geniet daarentegen volop van mn jochies die geven mij gelukkig erg veel liefde en aandacht.....maar ik kan nog uren doorgaan.... ben ik overspannen/burnout of iets anders denkt u?ik probeer wel ontspanning te zoeken dmv met vriendinnen avondje te stappen....beetje hardlopen...muziek maken maar t helpt niet zo goed

Petra
Door

Petra

op 05 May 2017

Ik ben 52 jaar en breng sinds 2001 iedere ochtend kranten rond, eerst begon ik om kwart voor 6, na bezuinigingen bij de krant heb ik er een wijk bijgenomen en begon ik om 5 uur. Na weer een ronde bezuinigingen moet ik om kwart over 3 's nachts opstaan en rijd dan meteen naar het depot, maak pakketten voor bezorgers, lever deze weer af bij de bezorgers en rijd dan nog een buitenwijk met de auto, en bij gebrek aan bezorgers nog een halve wijk op de fiets. Meestal ben ik dan rond half 7 weer thuis en heb dan 50 kilometer gereden. Drie dagen in de week pas ik 's middags op een jochie. Thuis hebben we nogal wat (hobby) dieren die ik samen met mijn man verzorg, hij staat ook om half 5 in de ochtend op om voor zijn werk nog een auto-krantenwijk te bezorgen. Als de ouders van het oppaskindje geen vakantie hebben en het kind wel, dan pas ik, zoals deze week 3 hele dagen op, ik ben helemaal kapot, maar heb de financiën gewoon nodig... Ik ga op tijd naar bed, maar blijf erg moe, op mijn dagen dat ik alleen de krant heb kom ik tot niks...

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 08 May 2017

BestePetra, dank voor jouw reactie. Ik gun je zonder twijfel een leven zonder stress… Warme groeten, Albert

Miek
Door

Miek

op 19 Nov 2017

Hallo Er is bij mij de afgelopen 1,5 jaar veel gebeurt. Ik ben van werk veranderd, twee verhuizingen tegelijkertijd gehad (werk&prive). Op mn werk werk ik samen met een collega met gebruiksaanwijzing. Alles moet gaan zoals zij het wil. Wijkt het af dan raakt ze in paniek &wordt ze boos. Ze heeft al twee keer hysterisch voor mij gestaan. Ik ben moe, huil snel, nek&schouders doen zeer en hoofdpijn. Vandaag ging ik naar mn schoonouders. Ik vond het moeilijk om erheen te gaan. Moest veel huilen. In de middag heb ik verjaardag afgezegd. Ik ga 30nov naar psycholoog. Huisarts wil mij in de gaten houden. Ik ben sinds donderdag ziek thuis. Ik wil heel graag werken. Het ene moment voel ik mij ok. Ander moment voel ik mij een wrak. Herkend iemand dit? Wat moet ik nou doen? Toch werken? Of even aan mijzelf denken? Graag advies!

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 21 Nov 2017

Beste Miek, jouw symptomen zijn altijd een signaal dat er een aantal zaken uit balans is in je leven. Je zal dus naar de oorzaak van je probleem moeten gaan. Ik adviseer je om een professionele hulpverlener in de arm te nemen. Want het blijft lastig om je eigen oorzaken te doorzien.. (Anders had je ze al lang zelf opgelost…) Veel succes met je weg naar genezing! Hartelijke groet Albert

C.
Door

C.

op 15 Mar 2019

Ik ben 13 en de laatste tijd lijkt alles erg veel, mijn puntun zijn niet meer als vroeger en ik kan me minder concentreren, binnenkort examens en onlangs veel gedoe met meisjes, ben vaak moe en weet niet meer wat te doen...

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 15 Mar 2019

Beste C., Bedankt voor je persoonlijke reactie. Wanneer je zelf niet weet wat te doen het wel verstandig hier hulp bij te vragen, bijvoorbeeld via je huisarts. Ik wens je het beste! Hartelijke groet, Albert

Jordy
Door

Jordy

op 17 Mar 2019

Hoi Kan iemand mij helpen? Ik ben sinds korte tijd zeer opvliegend en kan niets meer verdragen , zelfs zo erg dak ik er agressief van word en dingen kapot wil maken en zelfs geen zin meer heb in het leven ( niet zo extreem dat ik zelfmoord zou plegen) maar men vriendin en men ouders lijden er onder maar wil er niet voor medicatie nemen of in therapie gaan dat vind ik net wat overdreven Alvast bedankt

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 18 Mar 2019

Beste Jordy, Wat je omschrijft is een signaal dat er een aantal zaken uit balans zijn in je leven. Je zal dus naar de oorzaak van je probleem moeten gaan. Ik adviseer je om een professionele hulpverlener (coach of therapeut) in de arm te nemen. Want het blijft lastig om je eigen oorzaken te doorzien.. (Anders had je ze al lang zelf opgelost…) Ik wens je veel sterkte! Hartelijke groet Albert

Reactie plaatsen

Meer artikelen over persoonlijke groei