Wat is feedback?
30 december 2018 
1 min. leestijd

Wat is feedback?

Feedback is kritiek. Je kunt feedback ontvangen, maar je kunt zelf ook feedback geven. Bijvoorbeeld als je een stagiaire of nieuwe medewerker begeleidt.

Bij het woord kritiek denken veel mensen aan iets negatiefs. Het zou zoiets zijn als een standje krijgen voor iets dat je niet goed hebt gedaan. Kritiek kan echter ook heel positief zijn. Kritiek kan heel opbouwend zijn.

Met de juiste feedback (kritiek) kun jij je verder ontwikkelingen. Ben je zelf ergens onzeker over, in je werk, of tijdens je studie, vraag dan om feedback. Je hoort dan (als de feedback betrouwbaar en eerlijk is) of je goed bezig bent en wat je beter anders kunt doen om jouw doel te behalen.

Goede feedback is van essentieel belang om te kunnen bijsturen waar dat nodig is. Het kan er ook voor zorgen dat het je stimuleert, als de feedback goed is en er geen of weinig verbeterpunten zijn.

Zoals je leest is feedback ontvangen belangrijk. Ook met het geven van feedback moet je zorgvuldig te werk gaan. Je stimuleert en motiveert de ander als je feedback op de juiste manier weet weer te geven. Geen botte kritiek, maar geef op een positieve manier aan wat iemand beter anders kan doen en ook het waarom is belangrijk.

Het voegt namelijk iets toe op een correcte wijze, zonder iemand schuldgevoelens aan te praten of de grond in te stampen, daarvoor is feedback niet bedoeld.

Meer artikelen over persoonlijke groei