Wat is loslaten?
14 november 2018 
0 min. leestijd

Wat is loslaten?

Loslaten het lijkt zo eenvoudig….. De kinderen gaan het huis uit. Ze staan op eigen benen, maar voelt dat voor jou ook zo? Heb jij jouw kind(eren) meteen losgelaten toen ze zelfstandig gingen wonen?

Veel ouders zullen dit ontkennend beantwoorden. Veel ouders ook zullen toegeven dat ze hun kinderen eigenlijk nooit helemaal kunnen loslaten. Ook een zoon van 40 is nog steeds hun kind.

Loslaten in de zin van de handen er helemaal van aftrekken hoeft ook helemaal niet. Heeft een kind jouw hulp nodig op welk gebied dan ook, dan zul jij daar voor klaarstaan. Er zijn echter zaken waarbij je als ouder je kind wel los moet laten en dat kost soms moeite. Het is voor zowel de ouders als het kind beter.

Heb je kinderen dan zul je daarvan nooit helemaal loskomen. Dat is niet erg, als het maar geen belemmering is voor beide partijen. Jouw kinderen moeten zelfstandig aan hun leven invulling geven, zonder dat jij ongevraagd met een oordeel daarover klaar staat. Desgevraagd raad geven is prima!

Blijven pamperen zoals dat zo mooi heet, moet je echt achterwege laten. Het zorgt voor een laag zelfbeeld van je kinderen. Van fouten maken leren jouw kinderen op eigen benen te staan en verantwoording te dragen. Geef een andere of nieuwe invulling aan je eigen leven als je daardoor gemakkelijker je kinderen kunt loslaten.

Meer artikelen over persoonlijke groei