Familieruzie oplossen: zo krijg je weer rust in je leven
Stress
Albert Sonnevelt
Stress
09/29/2019
6 min

Familieruzie oplossen: zo krijg je weer rust in je leven

09/29/2019
6 min

Familie kan een sociaal vangnet zijn en een enorme steun wanneer je door een financieel of emotioneel zware periode gaat. Maar voor veel mensen is familie juist een bron van stress, met name als er regelmatig ruzie is. Is dit het geval voor jou? Snel een familieruzie oplossen en stress verminderen is gelukkig haalbaarder dan je denkt. In dit artikel leer ik je hoe je in 8 stappen weer rust in je leven krijgt.

Familie is een grote bron van stress

Je bent niet de enige die gestrest kan raken van familie. Volgens onderzoek van GedoeManagement.nl is werk de grootste stressfactor en direct daarna familie.[1] Een steekproef onder 2100 Nederlanders liet de volgende resultaten zien.

  1. 45% van de mensen zegt dat werk een stressfactor is
  2. 32% van de mensen zegt dat familie een stressfactor is.

Daarna komen geld (28%), gezondheid (24%) en administratie (23%) als stressfactoren naar voren.

Het is belangrijk dat je weet dat je niet de enige bent met een gestreste familie, familieruzie of zelfs verbroken familierelaties. Misschien heb je een beeld van een ‘perfecte’ familie geschapen (zoals die in Hollywood films). Maar uiteraard is een perfecte familie niet realistisch. Elk huisje heeft zijn kruisje. Elk gezin maakt pijnlijke en traumatische dingen mee, zo is het leven.

Belangrijk bij een familieruzie is dat je weet hoe je moet omgaan met stress, hoe je op een effectieve manier communiceert en bij jezelf blijft. Zo kom je er als familie en als individu sterker uit.

Hoe voelt stress: leer het te herkennen

Af en toe stress hebben is gezond. Je hebt het nodig om goed te kunnen functioneren. Maar wanneer de stress teveel en chronisch wordt, kun je gezondheidsproblemen ontwikkelen.

Om goed om te gaan met stress moet je het herkennen en erachter proberen te komen wat de oorzaak is. Dit kun je zowel bij jezelf doen als bij je ouders, partner, kind of ander familielid. Als je begrijpt wat stress met een mens doet, is het bovendien makkelijker om meer begrip voor elkaar op te brengen.

Enkele symptomen van stress zijn:

  • Fysieke problemen: buikpijn, hoofdpijn, gespannen spieren, versnelde hartslag, verzwakt immuunsysteem
  • Emotionele problemen: terugtrekken, moeite met nadenken, stemmingswisselingen, angstig, black-outs, gevoeliger

Daarnaast kan je met stress last hebben van een verstoord slaappatroon, waarbij je minder of meer slaapt dan normaal. Daardoor ben je sneller geïrriteerd, heb je jezelf minder goed onder controle en val je makkelijker uit. Door stress word je eerder vatbaar voor verslavingen. Dan grijp je makkelijker naar ‘comfort food’, alcohol, medicijnen of drugs.

Hoe stress familieruzies verergert en vice versa

Het is een beetje een kip-en-eiprobleem. Door stress kan ruzie ontstaan en ruzie vergroot stress. Maar ook al ben je niet gestrest, ook al ben je nog zo positief en empathisch, je blijft nu eenmaal een mens. Mensen hebben vaak verschillende normen en waarden. Wat voor jou heel normaal lijkt, is voor een ander misschien wel grensoverschrijdend. Daarnaast kunnen de dagelijkse beslommeringen – zowel die van jou als van je familie – regelmatig tot onbegrip en conflict leiden.

Elke familie reageert anders op stress. Vooral wanneer de familieleden slecht zijn in communicatie, ontstaan er ruzies, discussies, en worden er met scheldwoorden en misschien wel objecten gesmeten. Tel daarbij de fysieke en emotionele problemen op die door stress worden veroorzaakt, en je hebt een perfect recept voor drama te pakken.

Een familieruzie oplossen in 8 stappen

Een familieruzie oplossen is belangrijk. Niet alleen voor de sfeer in huis, maar ook voor je gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat jouw levensverwachting sterk kan dalen, wanneer je vaak ruzie hebt met jouw dierbaren.[2] Chronische stress is desastreus voor jouw gezondheid.

  1. Zorg eerst voor jezelf en zoek ontspanning op

Emoties lopen vaak hoog op bij een familieruzie. Je kunt soms dingen tegen elkaar zeggen waarvan je achteraf spijt hebt. Wanneer je merkt dat je bloed begint te koken of je diep geraakt wordt door een opmerking, neem dan afstand. Zeg op een rustige manier dat je even moet nadenken en het later verder wilt bespreken.

Maak een wandeling door het bos, het strand of het park en doe ademhalingsoefeningen. Adem bijvoorbeeld 4 tellen in en 4 tellen uit. Dit is een van de beste manieren om kalm te worden. De natuur werkt rustgevend op jouw zintuigen en met ademhalingsoefeningen ontspan je je lichaam en geest nog meer. Zo kun je je gedachtes op een rij zetten en krijg je een beter perspectief op de situatie.

  1. Leer nee te zeggen

Nee zeggen” klinkt makkelijk, maar dat kan voor jou op zijn minst moeilijk of zelfs onmogelijk lijken. Dit heeft wederom te maken met een constant verlangen naar goedkeuring van anderen. Misschien voel je je schuldig wanneer je ‘nee’ zegt. Maar je mag ‘nee’ zeggen. Sterker nog, je moet soms ‘nee’ zeggen. Een minder drukke agenda betekent dat je meer tijd hebt om te ontspannen. En minder stress betekent minder ruzie.

  1. Erken de achterliggende reden van de ruzie

Een familieruzie ontstaat soms door kleine dingen. Een afwas die te lang is blijven liggen, een geldkwestie, een verkeerde opmerking. Maar vaak is er een dieperliggende oorzaak die de ruzie zo hoog doet oplopen. Meestal is het één van deze drie, of allemaal:

  • Een gevoel niet goed genoeg te zijn
  • Verlatingsangst
  • Het gevoel niet gewaardeerd te worden

Als je het idee hebt dat dit het geval is bij een familielid, dan kun je zeggen: “Het spijt me dat ik je pijn hebt gedaan, dat was niet de bedoeling. Ik vind het belangrijk om (vul in wat je belangrijk vindt), maar dat betekent niet dat ik niet om je geef.” Andersom kun je het ook uitleggen aan je familielid als je denkt dat dit de reden is waarom jij boos of verdrietig bent.

  1. Stel je verwachtingen bij

Even terug naar dat Hollywood plaatje van de perfecte familie. Die bestaat zoals eerder gezegd niet. Het kan zijn dat je te hoge verwachtingen hebt van je ouders, je broer of zus, je ooms en tantes, of van jezelf.

De kans is groot dat je een familielid (of meerderen) hebt met emotionele of psychologische problemen. Er bestaat zoiets als ‘KOPP-kinderen’.[3] Dit zijn kinderen van ouders met psychiatrische problemen. Dit is moeilijk om te accepteren. Maar als je blijft hopen op ‘normale’ familiebijeenkomsten of een ‘normale’ omgang, dan word je elke keer teleurgesteld en dat kan daverend pijnlijk zijn. Stel je verwachtingen dus bij en laat het plaatje van de perfecte familie los.

  1. Communiceer open en deel je gevoelens

Het delen van je gevoelens helpt om elkaar te begrijpen. Vraag wat de ander nodig heeft en geef aan wat jij graag zou willen. Zijn jullie bereid en in staat om elkaar te geven wat jullie nodig hebben? In het ergste geval kun je afstand nemen van je familie(lid) of de relatie verbreken. Als je dat niet wilt doen, dan kun je een mediator inschakelen om samen gezond te leren communiceren.

  1. Maak een lijst met redenen om geen ruzie meer te hebben

Hoe intens een familieruzie ook is, het is goed om te bedenken of je het waard vindt. Ook al botsen je normen en waarden nog zo sterk met die van je familielid. Is er een reden waarom je de ruzie wilt oplossen? Waarschijnlijk wel, want anders was je niet op dit artikel terecht gekomen. Schrijf het op en hang het lijstje met redenen ergens waar je het regelmatig ziet. Een van de belangrijkste redenen kan zijn dat je van elkaar houdt!

  1. Plaats jezelf in iemand anders zijn schoenen

Een familieruzie oplossen doe je het makkelijkst door empathie op te brengen. Ook al heb je het gevoel dat de ander dat niet voor jou heeft. Wrok, verdriet en woede kosten je meer energie dan acceptatie en empathie. “The opposite of anger is not calmness, its empathy” (Mehmet Oz, hoogleraar).[4] Het tegenovergestelde van woede is niet kalmte, maar empathie. Verplaats je in de ander en laat weten dat je hem of haar begrijpt.

  1. Ontdek wie je bent zonder je familie

Dit klinkt misschien wat extreem, maar het is nodig voor je zelfontwikkeling om te weten wie je bent buiten de ‘rol’ die je hebt in je familie. Deze rol ontstaat op een natuurlijke manier, maar werkt beperkend. Dit is namelijk niet jouw identiteit. Als jouw gevoel van eigenwaarde afhangt van je familie (of anderen in het algemeen) en je altijd op zoek bent naar goedkeuring, staat je emotionele welzijn continu op het spel.

Wat zijn jouw normen en waarden, wat vind jij belangrijk in het leven? Wat voor gedrag van anderen tolereer je wel en niet? Leer van jezelf te houden en vind acceptatie en goedkeuring binnen jezelf. Als je dat hebt gevonden, dan is het ook makkelijker om grenzen te stellen en op een rustige manier aan te geven dat je het ergens niet mee eens bent.

Reduceer stress en voorkom familieruzies

Laat een familieruzie niet je leven bepalen. Het voelt misschien alsof je vastzit en er niet meer uit komt. Maar hoe meer je leert te luisteren naar jezelf en naar de ander, hoe beter je jouw (familie)relaties kunt ontwikkelen.

Wat is bij jou de bron van familieruzies en hoe ga je er mee om? Geef hieronder in het reactieveld jouw tip(s). De lezers van deze blog zullen dankbaar zijn met jouw bijdrage!

[1] https://www.gedoemanagement.nl/gedoe-onderzoek

[2] jech.bmj.com/content/early/2014/04/02/jech-2013-203675

[3] https://www.kopp-kind.nl/

[4] https://www.brainyquote.com/authors/mehmet-oz-quotes

Reacties