Burn-out herstel? Zo start je…
18 februari 2019 
7 min. leestijd

Burn-out herstel? Zo start je…

Geloof jij in stressmanagement? Eigenlijk kan je stress niet managen. Alsof langdurige spanning een probleem is dat zich buiten jou afspeelt. Het gaat er natuurlijk om dat je uiteindelijk jezelf managet. Maar lukt het je nog om grip of controle te houden op je leven? Wat moet je doen als chronische stress overslaat richting overspannenheid? Of nog erger; dat je in een burn-out terecht komt?

Burn-out ontstaat geleidelijk

Burn-out ontstaat wanneer je onvoldoende rust neemt en geen moment pakt om weer op te laden na een langere periode van inspanning. Het vergt langdurige uitputting om je lichaam in deze staat te brengen en als het emmertje eenmaal overstroomt en de burn-out zich aandient, dan begint het burn-out herstel. Ten minste, als het goed is…

Burn-out; de eerste herstelfase

Wanneer je de diagnose burn-out krijgt, zijn er in die periode vaak ook depressieve klachten aanwezig. Hoewel een burn-out en de klachten die ermee gepaard gaan deels overeenkomen met een depressie, is er sprake van een totaal ander ziektebeeld. Bij een depressie is het juist van belang om in actie te komen, weg uit de impasse. Bij een burn-out is het zaak dat je tot rust komt en op de rem gaat staan. Dat betekent dat je tot op zekere hoogte een impasse forceert. Depressie en burn-out van elkaar onderscheiden is erg belangrijk. Neem daarom altijd contact op met een arts wanneer je burn-out klachten ervaart. Hoe eerder je aan de bel trekt, hoe beter.

Langdurige uitputting

Burn-out ontstaat zoals gezegd als gevolg van langdurige uitputting en resulteert gaandeweg in een scala aan fysieke en emotionele klachten. Fysieke klachten die veel genoemd worden zijn: pijn op de borst, gejaagdheid, concentratieproblemen, geheugenverlies, verwardheid, buikklachten, hartkloppingen en niet zelden paniek.
De emotionele klachten die hieruit voorvloeien zijn niet mis. Je voelt je steeds vaker onzeker, je ervaart schaamte omdat de dingen je door de vingers lijken te glippen, je begint fouten te maken en kan steeds minder hebben. Mensen zeggen ‘zichzelf niet meer te herkennen’. Ze voelen zich onveilig en hebben het gevoel grip op hun leven te verliezen.

De ijzersterke wil

De perfecte kandidaat voor een burn-out heeft een ijzersterke wil. Het is een doorbijter die zonder enige moeite en systematisch zijn eigen grenzen overschrijdt ten behoeve van het zogenaamde ‘greater good’. De koppigaard leeft volgens het ‘ja principe’, wat wil zeggen dat ‘nee’ in zijn agenda niet voorkomt. Met andere woorden; hij luistert niet naar zijn gevoel, niet naar zijn lichaam en over het algemeen ook niet naar adviezen van vrienden, familie en collega’s. Een dergelijk karakter maakt de eerste fase van burn-out herstel juist zo ontzettend lastig. Waarom? Omdat de eerste fase zich laat kenmerken door nauwelijks iets doen. En daar heeft de verwoede perfectionist nou juist zo’n hekel aan.

Fanatiek herstel versus acceptatie

Met dezelfde gedrevenheid en passie waarmee de burn-out kandidaat zich de afgrond inwerkte, zal hij wanneer het noodlot zich eenmaal aandient en hij zijn arm nauwelijks meer kan liften, het herstel tegemoet treden. Veel burn-outstrijders bijten zich vast in yoga, pilates, en diverse mindfulness-technieken. Ze grijpen alles aan om hun herstel te bevorderen. Het kan hen niet snel genoeg gaan! Het gevolg is dat er eigenlijk helemaal geen rust wordt genomen. Bij de eerste fase van burn-out herstel is acceptatie dan ook het sleutelwoord. Acceptatie vraagt om een emotioneel proces waarvoor tijd nodig is. Betrap jij jezelf ook op dergelijk fanatiek herstel, wees dan eerlijk naar jezelf toe en maak pas op de plaats. Het zal je herstel ten goede komen en versnellen.

Verveel je beter

De eerste fase van herstel vraagt om sterk te vertragen. Maar dat blijkt in de praktijk best lastig. Want het lichaam is bij een burn-out hormonaal flink in de war. De fysieke klachten, die onder andere worden veroorzaakt door een teveel aan de stresshormonen cortisol en adrenaline, maken dat je nog steeds op scherp staat. Je kunt nauwelijks ontspannen, want de hormonen gieren door je lijf. Deze eerste fase kan dan ook ontzettend onnatuurlijk aanvoelen. Je wilt dingen doen, je wilt herstellen, maar de enige wijze keuze is pas op de plaats maken en jezelf toestaan om terug te schakelen. Het gehate luieren, hangen en verveeld zijn is wat de druktemaker te doen staat in de eerste fase van het burn-out herstel. Jezelf overgeven aan de realiteit van jouw conditie, of het gebrek daaraan, is wat je werkelijk een stap verder zal helpen en ja, dat zal in deze fase soms knap lastig zijn.

Jouw weg vinden

In de eerste fase van burn-out herstel zul je jouw weg moeten vinden. Iedereen zit weer anders in elkaar. Misschien hou je van lezen maar merk je in deze eerste periode dat dit te veel van je vraagt. Hoe jij het nietsdoen invult, is afhankelijk van wat goed voelt voor je.
En de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat in deze eerste fase de meeste dingen gewoon niet goed voelen. Pas als de eerste fase op zijn einde is, zal er weer enig contact met je authentieke gevoel ontstaan en zul je minder heen en weer slingeren in je gemoed en energie. De eerste fase van herstel laat zich kenmerken door ups en downs; een goede dag gevolgd door een hele slechte. Slapen, gezond eten, je omringen met vrienden en jezelf vooral toestaan om niets te hoeven zal je herstel bevorderen. Hoe langzamer je gaat, hoe sneller je herstel.

Geef je grens aan

De veel bevreesde ‘grens’ die het eigen kunnen en willen afbakent, of zou moeten afbakenen, moet tijdens het burn-out herstel weer langzaam omlijnd worden en een van de voordelen van een burn-out is dat het lichaam jouw grens in de eerste fase heel duidelijk aangeeft. Je raakt van het minste of geringste overprikkeld. Een feestje met harde muziek of een spinning klasje zit er waarschijnlijk niet in. Een belangrijke tip om je burn-out herstel te bevorderen is het op de hoogte stellen van je omgeving. Misschien is dat aanvankelijk even lastig, want het betekent dat jij je kwetsbaar moet opstellen, maar het loont.

Als je in een burn-out bent geraakt, dan zal je waarschijnlijk vooral in de stress raken van dingen die moeten en juist die stress zal je zo veel mogelijk willen uitbannen.
In de eerste fase van je herstel is het zaak om alle verwachtingen van je omgeving bij te stellen. Alles wat je doet, doe je onder voorbehoud. Je weet in deze eerste fase namelijk helemaal niet hoe je je over een uur zal voelen. De man met de hamer kan zich gedurende de hele dag aandienen en dat moet geen problemen opleveren voor je omgeving of je werk.

Kies ervoor om keuzes uit te stellen

Je burn-out herstel zal dus tijd kosten, zoals het ook tijd kostte om je in diezelfde burnout te helpen. Wat ik veel zie bij mensen die aan het herstellen zijn, is dat er een wens ontstaat om het roer volledig om te gooien. Dat is niet gek, want de fase die aan de burn-out vooraf ging, levert je geen prettige herinneringen op. Hoe verder je bent in je herstel, hoe duidelijker het voor je zal worden hoe ver je eigenlijk van huis was. Dat is alleen maar goed, maar vaak gaat hiermee ook de wens gepaard om een heel ander leven te starten. De angst om in eenzelfde situatie terecht te komen ligt hier vaak aan ten grondslag, maar die angst is niet in alle gevallen de beste raadgever.

Voor sommige burn-outers is het inderdaad een goed idee om op den duur andere keuzes te maken. Natuurlijk zijn er mensen die op de verkeerde plek zaten en voor wie een ander carrièrepad of een bepaald ritme beter geschikt is, maar de waarheid is dat dergelijke afwegingen en überhaupt nadenken over de levensbepalende of existentiële levensvragen, geen plek moeten hebben in je eerste fase van burn-out herstel. Ook als de eerste goede dagen zich weer beginnen aan te dienen, heb je nog steeds een lange weg te gaan en ben je niet helemaal ‘toerekeningsvatbaar’. Stel daarom levensbepalende keuzes uit. Deze gedachten zullen je enkel stress opleveren en de kans dat je de juiste keuzes maakt, is niet al te groot.

De draad weer oppakken

Maar wanneer wordt het dan wel tijd om de draad weer op te pakken? Dat is een vraag die ik veel hoor. Helaas moet ik je teleurstellen, want ik kan ook hierop geen eenduidig antwoord geven. Wat ik wel kan zeggen, is dat het oppakken van de draad van je leven – dat wil zeggen; weer beginnen met werken, weer eens naar een feestje gaan etc. – stapsgewijs moet gebeuren. De draad oppakken doe je geleidelijk en het ondernemen van een nieuwe activiteit kun je het beste zien als experiment.

Ook is het goed om een terugval in te calculeren nadat je een experimenteel feestje hebt bijgewoond. Laat je daardoor niet uit het veld slaan. Het hoort erbij. De eerste fase van je herstel zal niet van de ene op de andere dag overgaan in de tweede fase. Dat maakt het enerzijds lastig om deze fase te definiëren, maar anderzijds biedt het de gelegenheid voor de nodige terugval die je zeker zult hebben. Een terugval betekent dus niet dat je weer terug bij af bent. In tegendeel; terugvallen horen bij alle fases van herstel. Je bent dus op de goede weg!

Wanneer ben ik hersteld?

Natuurlijk wil je weten wanneer je helemaal hersteld bent. Maar dit is vooral een vraag die de verse burn-out kandidaat stelt. Een gezond herstelproces zal, als het goed is, leiden tot een andere mentaliteit. Het slechte nieuws is dan ook; je wordt niet meer de oude. Maar het goede nieuws is dat je een betere versie van jezelf zult worden en dat is de beste burn-outpreventie die je je kunt wensen.

Je kent ongetwijfeld mensen in jouw omgeving die ook worstelen met een burn-out. Of je bent zelf nog bezig met de weg naar herstel.
Daarom waardeer ik het bijzonder als je dit artikel via jouw sociale media wil delen.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen over dit onderwerp. Fijn als je jouw reactie deelt!

Jolanda Bras
Door

Jolanda Bras

op 19 Feb 2019

Jouw artikel beschrijft heel goed het proces. Acceptatie is heel belangrijk, daarna op naar herstel. Dat is voor een ieder zijn/haar eigen weg. Je bent niet meer de oude, je bent na een burn-out een veel rijker mens op allerlei gebied is mijn ervaring. Achteraf kan ik zeggen, dankbaar dat een burn-out me overkomen is. Daardoor ben ik grenzen gaan stellen en heb ik duidelijke keuzes gemaakt. Het is heel moeilijk voor een ander om zich in jou te verplaatsen, want je begrijpt jezelf niet eens. Zo belangrijk dat je opnieuw leert voelen.

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 19 Feb 2019

Beste Jolanda , dank voor jouw bevestiging. Het blijft helaas nodig om burn-out problemen en oplossingen onder de aandacht te brengen. Hartelijke groet Albert Sonnevelt

Marjan
Door

Marjan

op 19 Feb 2019

Had ik dit maar geweten. Mijn bedrijfsarts wist het ook niet. Die adviseerde mij: sporten tot je erbij neervalt. Gesprekken met hem maakten mij altijd erg van streek.

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 19 Feb 2019

Beste Marjan, Dank voor jouw reactie. Ik krijg altijd veel vragen over burn-out(herstel). Dus ik dacht dat het wel tijd werd voor een blog. Hartelijke groet Albert

Annette
Door

Annette

op 19 Feb 2019

Ik heb zo'n 4 jaar geleden een burn out gehad. Het ging niet lekker met mij en een collega zei als jij de dokter niet bel dan bel ik. De dokter gaf aan dat ik een burn out had en maandag naar de ondersteuner van de huisarts moest. Ik vroeg haar kan dat zo laat mogelijk, dan kan ik dat na mijn werk doen.... Met andere woorden, ik had nog niet echt door dat ik ziek was. Van de arts mocht ik niet meer werken. Ik moest onthaasten. Tja hoe doe je dat als alleenstaande moeder van een kindje met ADHD? Dus dacht ik leuk naar Archeon (buitenmuseum over o.a. de middeleeuwen) te gaan met mijn zoontje en natuurlijk moest er een ander kindje mee zodat hij een speelkameraadje had. Achteraf een hele foute keuze. Ik zat trillend achter het stuur. Kon er niet van genieten omdat ik nu 2 kinderen in de gaten moest houden. Na het gesprek die maandag erna met de ondersteuner van de huisarts die mij letterlijk vertelde dat ik niets moest doen: zitten op de bank en wandelen was haar opdracht aan mij. Pas toen leerde ik luisteren naar mijn lichaam. Ik kon geluid bijna niet meer verdragen, voelde vaak een soort kortsluiting in mijn hoofd als ik iets "moest"doen. Maar langzaam leerde ik ontspannen en ging ik dagelijks een stukje wandelen. Het liefst op plekken waar ik niemand tegen kwam in de natuur. Na een tijdje dacht ik dat het weer ging en zocht drukte/mensen op maar voelde dan gelijk de paniek en kortsluiting in mijn hoofd. Ik ben er in totaal een jaar mee bezig geweest. Heb ook mindfulness gedaan en mindfulness yoga. Dat laatste was echt heel fijn. Na een jaar weer aan het werk gegaan en dat ging helaas niet makkelijk. Ik werkte op een groot kantoor midden in een drukke stad. Ik heb het "geluk" gehad dat vrij snel nadat ik aan het werk ging, ik door een reorganisatie mijn baan verloor. Hierdoor heb ik in de tijd daarna thuis echt leren genezen. En geleerd waar ik blij van word en energie van krijg. Ik ben nu bezig mijn eigen massagepraktijk op te starten. Ik wil me richten op ontspanning voor mensen. Heel soms voel ik nog wat kortsluiting in mijn hoofd als ik te veel hooi op mijn vork neem of te veel geluiden tegelijk hoor. Maar weet dan mijn grenzen te bewaken. Ik wandel nog regelmatig in de natuur en vermijd de stad. Ik wil nooit meer in de positie komen waar ik 4 jaar geleden was! Albert heeft ooit eens gezegd "er wordt dagelijks meer informatie geproduceerd dan het menselijk brein kan verwerken". En dat is een zin waar ik steeds op terug val. Ik hoef al die informatie niet tot mij te nemen. Het is gezonder voor mij om daar keuzes in te maken.

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 19 Feb 2019

Beste Annette, Dank voor jouw reactie op mijn artikel over burn-out (herstel). Dapper dat je ook een duidelijke keuze wilt maken. Heel veel succes! Warme groeten, Albert Sonnevelt

Herman
Door

Herman

op 19 Feb 2019

Goede verwoording van wat iemand doormaakt als je in een burn out of depressie raakt. Er staat veel in beschreven zoals het bij mij ook is begonnen. Bij mij was het een depressie en dan staat de wereld helemaal op zijn kop. Men kan veel tips eruit halen wat er hierboven is en staat vermeld. Dank Albert voor wat jij met ons allemaal wilt delen en voorzien van goede tips.

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 19 Feb 2019

Beste Herman, Graag gedaan! Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te helpen met het verminderen van hun negatieve stress in het leven. Warme groeten, Albert Sonnevelt

Yvon
Door

Yvon

op 19 Feb 2019

Ook ik vind het een heel goed artikel en het is alsof je mij ten voeten uit hebt beschreven. In 2014 kreeg ik als docente (heel perfectionistisch) in het voortgezet onderwijs een burn out en mijn leven stond letterlijk op z'n kop. Maar in de 1e fase dacht ik wel weer te kunnen en ging op dezelfde voet verder als voor de burn out. Zo ben ik veel te lang doorgegaan met als gevolg een zware depressie. Ik vertel ook aan iedereen; Neem alsjeblieft je signalen serieus en neem rust. Ik ben nu bijna 4,5 jaar verder en heb nog steeds klachten bij teveel prikkels, maar zit pas nu in de acceptatiefase. Dit heb ik geleerd in een 8-weekse MBSR- training (Mindfulness Based Stress Reduction) Dat kan ik dan ook iedereen aanraden. Hier ga je in op de automatische patronen die er voortdurend voor zorgen dat je de foute keuzes maakt en waarom je bijv. geen nee kunt zeggen. En vooral, je leert te accepteren. Ik vind de mindfulness-apps op zich prima, maar een MBSR training zit alles in, ook een stukje cognitieve gedragstherapie. En dat deed 't 'm bij mij. Je kunt de vertaalslag uiteindelijk maken.

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 19 Feb 2019

Beste Yvon, Dank voor jouw reactie op mijn blog over burn-out herstel. Je geeft waardevolle tips waar anderen ook weer mee zijn geholpen. Dank voor het delen! Warme groeten, Albert

loes
Door

loes

op 19 Feb 2019

leuk allemaal maar als je je grenzen aangeeft en iedereen heeft er maling aan dan wordt je net zo goed een burnout in geholpen en in gehouden

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 19 Feb 2019

Beste Loes, Dank voor jouw reactie. Het blijft helaas nodig om burn-out problemen en oplossingen onder de aandacht te brengen. Hartelijke groet, Albert Sonnevelt

Francine
Door

Francine

op 20 Feb 2019

Hallo Albert, Ongeveer 15 jaar geleden, ben nu 61, heb ik een burn out gehad en na een lang proces heb ik nee leren zeggen tegen de ander en ja tegen mezelf. Een heerlijk gevoel... Ook heb ik begeleiding gehad van een kinesioloog omdat mijn productie van de bijnieren nihil was en na een half jaar dmv supplementen weer op orde was. Daarnaast mijn hele leven onder de loep genomen en begonnen met het verwerken van het vroegtijdig overlijden van mijn ouders en scheiding waarbij ik achter bleef met een baby van 10 maanden. En dat in combinatie met polariteitsmassage. Eerst leefde ik op de automatische piloot en na mijn burn out heb ik leren voelen. Ik geniet met volle teugen van mezelf en mijn omgeving. Nu heb ik een healing en massagepraktijk en dat is echt mijn ding! Dankjewel Albert voor jouw blogs en jouw persoonlijke verhalen waarmee jij zoveel mensen steunt.

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 20 Feb 2019

Beste Francine, Dank voor jouw persoonlijke reactie. Soms is het een uitdaging om iedere week weer een uitgebreide blog te schrijven over stress en het verminderen van het risico op burn-out. Maar positieve reacties zoals die van jou blijven motiveren om door te gaan met schrijven. Hartelijke groet, Albert Sonnevelt

Marja
Door

Marja

op 20 Feb 2019

Hallo Albert, Interessant artikel. Ik heb na een lange ziekenhuis opname in 2017 geprobeerd mijn werk weer op te bouwen - achteraf te snel en zeker de laatste maanden teveel stress van steeds maar proberen. Mijn klachten nu (weer even niets doen) lijken zeer op die van een burn-out. Totaal geen fut en geen focus en direct in de stress bij ook maar het idee van iets moeten.

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 21 Feb 2019

Beste Marja, Dank voor jouw reactie en het delen van jouw ervaring. Veel sterkte, Albert

Tref Woord
Door

Tref Woord

op 21 Feb 2019

Deze muziek is geschreven tijdens en na een langdurige stressperiode, een zoektocht naar een oplossing tegen angst, een zoektocht naar liefde, A Search for Love … dit album van John Rudek is in 2019 uitgebracht, 13 songs, het eerste nummer heet "Healing". Wellicht help het luisteren naar deze muziek en geeft het een positief gevoel tegen stress of onrust? Ik hoop het … www.johnrudek.com Link naar YouTube:

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 22 Feb 2019

Beste Tref Woord, Dank voor het delen. Samen staan we sterk tegen stress! Hartelijke groeten, Albert

giorgia
Door

giorgia

op 22 Feb 2019

Hi allemaal, ik zie een hoop goeie dingen voorbij komen en tips waar ik wat mee kan. Helaas zit ik juist met het gevoel van een burn- out en niet mijn vriend ik het dit al meerdere malen aangeven bij mij vriend, maar deze blijft maar zeggen even doorzetten komt goed. Ik heb de afgelopen 2 jaar een hele zware periode gehad in het kort samengevat ik ben zwanger geraakt nadat ik me vriend 2 maanden kon we hebben er samen voor gekozen om er voor te gaan en het gezin te stichten waar we dus wel van droomde, omdat we elkaar nog niet lang kende was dit een enorme uitdaging ook voor familie leden als je je zwanger aan je schoonouders moet voorstellen. Samen moeten we nog aan elkaar wennen en belangrijker nog elkaar beter leren kennen, verliefd worden was en is er niet bij snel samen gaan wonen om dat er een kleine op komst was. En kort daarna werd ik ziek door mijn zwangerschap ( carpaal tunnel syndroom - beknelde spier- en veel kleine zwangerschaps- kwalen) ik was niet meer in staat om te werken. Wat niet positief werd ontvangen door mijn werkgever ( met de melding of het niet beter was het kind maar weg te halen) dus met gemengde gevoelens ziek thuis. Toen was het zover om te bevallen en ook dit was helaas een traumatische ervaring veel fouten zijn er gemaakt door de arts, 5 dagen met weeën in ziekenhuis gelegen en uiteindelijk na veel verkeerde keuzes van de artsen een keizersnede, tijdens de bevalling is er nog per ongeluk in het hoofdje van me dochter gesneden dus moest gelijk gehecht worden en lag ik me af te vragen wat er met me dochter was. Prima alles vergeven want dol gelukkig met me dochter, maar in deze periode was ook mijn vader ernstig ziek en werd er bij hem kanker geconstateerd. en hij heeft nog 3 maanden me dochter meegemaakt en daarna euthanasie gepleegd ook dit was zwaar en ingrijpend en een hoop geregel omdat hij geen vrouw meer had. Verder terug gekomen op mijn werk want verlof was voorbij heb ik een andere functie toegewezen gekregen en is dit niet wat ik graag wil doen, ik heb nu bergen werk en is het compleet anders waar ik instantie voor ben aangenomen. Maar overleg met leidinggevende is onmogelijk. Ik voel me leeg en op fluteloos en begrijpt me vriend niet dat mij batterij op is....wat kan ik doen ik durf me niet ziek te melden na dit alles en sta ik op de automatische piloot wie heeft er goeie tips hoe ik me vriend laat begrijpen dat ik het niet meer kan ( ontslag nemen is ook geen optie ) ik ben degene met het hoogste inkomen en hebben we het geld nodig voor de hypotheek en onze kleine meid. graag advies is welkom ik heb het gevoel dat ik niet eens tijd heb om te rouwen of dingen een plek te kunnen geven.

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 22 Feb 2019

Beste Giorgia, Bedankt voor jouw persoonlijke reactie. Ik maak een diepe buiging voor de weg die je moet gaan. Als je zelf niet weet waar je moet beginnen is het verstandig om er professionele hulp bij te vragen. In gedachte stuur ik je veel licht, liefde en wijsheid. Warme groeten, Albert

Nicole Harren
Door

Nicole Harren

op 03 Mar 2019

Wow Albert... Wat heb jij mooi en helder mijn afgelopen 2 jaar beschreven, Ik heb dit nooit zo helder kunnen uitleggen wat er gebeurde met me toen ik ziek werd. Mijn depressie overschaduwde mijn burn-out, wat enorm veel verwarring veroorzaakte. Die blijvende vechtlust, terwijl je helemaal op bent...je moet..je mag niet...er viel niks te accepteren...zelfs voor acceptatie was ik te ziek. Ik ben nu 1,5 jaar verder en nu pas komt er ruimte voor acceptatie. De bekende quote: "het gaat beter met me sinds het oké is om me niet goed te voelen" krijgt nu een enorme betekenis voor me. Ik kijk met nog steeds een bepaalde onzekerheid naar de toekomst, enige angst om weer terug te vallen, maar dat is oké. Nogmaals bedankt voor dit mooie artikel? Lieve groet, Nicole

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 04 Mar 2019

Hallo Nicole, Dank voor de mooie quote. Een waardevol motto waar veel mensen mee geholpen zijn. Blijf luisteren naar jezelf en gun jezelf tijd, vertrouwen moet groeien. Warme groeten, Albert Sonnevelt

hannie
Door

hannie

op 15 Mar 2019

Beste Albert Dank voor de pure, duidelijke, omschrijving,en vooral de zo menselijke persoonlijke benadering het voelt of een vriend tot je spreekt, het brengt mij veel goeds een grote bijdrage naar mijn herstel. De woorden “ overgave” in de video loslaten, en “acceptatie” in deze burn-out herstel , de sprongetjes naar het nieuwe moment , in een jarenlang proces, de herstel fase is er! Vol vertrouwen zet ik hem voort! Warme groet van Hannie.

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 15 Mar 2019

Beste Hannie, graag gedaan. Ik waardeer jouw compliment. Ik hoop dat ik je mag blijven verrassen met inspirerende blogs over stress en burn-out. Hartelijke groeten, Albert Sonnevelt

Judith
Door

Judith

op 15 Oct 2019

Hallo Albert, heel herkenbaar dit artikel. Ik worstel, moeder van vier prachtige dochters, een super man die met zijn gezondheid sukkelt, en dan nog een nieuwe baan. De nieuwe baan is een bewuste keuze naar aanleiding van mijn klachten. De zogenaamde ups in het proces probeer ik zo intens mogelijk te ervaren en de downs slaan me vaak nog keihard uit het veld. Ik heb momenteel geweldig veel aan jouw blogs, tips en oefeningen. Ik blijf volgen en vanuit de grond van mijn hart Bedankt. Groetjes Judith

Reactie plaatsen

Meer artikelen over persoonlijke groei