Herken de belangrijkste stress symptomen bij jezelf
04 augustus 2011 
in Stress
1 min. leestijd

Herken de belangrijkste stress symptomen bij jezelf

Stresssignalen zijn er om je te helpen. Ze zijn het lampje dat gaat branden op je dashboard. Dat mag je niet negeren. Het helpt slechts tijdelijk wanneer je vecht of vlucht voor de waarschuwingen die je krijgt. Neem de tijd om de oorzaken van je stress aan te pakken. Dat begint met bewust worden. Leer daarom jouw stress symptomen herkennen. In dit artikel lees je hoe je dat kunt doen.

Hoe is het met jouw ‘stressthermostaat’?

Stressklachten of -signalen waarschuwen dat de spanning te hoog oploopt. Ze kunnen afzonderlijk of samen voorkomen. Vooral de veranderingen in je functioneren en gedrag zijn belangrijke ‘waarschuwingen’. Allerlei gebeurtenissen en situaties kunnen jouw vertrouwde leven bedreigen en zo stress veroorzaken.

Sommige van zulke situaties liggen voor de hand zoals ingrijpende of belangrijke levensgebeurtenissen. Wie te maken heeft met een verlies – zoals het verlies van een partner, een relatie, gezondheid, werk – raakt gemakkelijker gespannen of moedeloos. Zelfs positieve ervaringen zoals huwelijk en zwangerschap kunnen erg stressveroorzakend zijn. Het is belangrijk om jouw stress symptomen te leren herkennen, zodat je vervolgens gericht kun reageren op stress.

Dagelijkse stress telt ook mee

Ook gewone, alledaagse ervaringen en situaties kunnen heel wat stress veroorzaken. Een voortdurende opeenstapeling van kleine dagelijkse problemen en irritaties – zoals lawaai, verkeersopstoppingen, vaak gestoord worden, lang wachten en monotone taken – kan je op den duur veel schade berokkenen. Die kleine dingen zijn soms de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen.

Je raakt gemakkelijker gespannen als je:

  • niet weet wat er gaat gebeuren;
  • het gevoel hebt dat je geen invloed of controle kunt uitoefenen op de situatie;
  • in een dubbelzinnige situatie zit;
  • het gevoel hebt dat je er alleen voor staat.

Stress symptomen herkennen, Voor iedereen anders

Situaties die stress geven en de reacties erop zijn erg verschillend want: de doelen die je in jouw leven wil bereiken lopen erg uiteen: een goed inkomen, succesvol zijn in een beroep, gerespecteerd worden door anderen, veel geld verdienen, gezond leven, …;

Mensen verschillen in de mogelijkheden om hun (bedreigde) doelen te bereiken en in de mate waarin ze verdragen dat ze hun doelen niet realiseren;
Er zijn ook ook grote verschillen in de mate waarin mensen kunnen terugvallen op steun van anderen.

Daarom is het van belang dat je tijd neemt om de veranderingen in je lichaam, gedrag, gedachten en emoties goed in de gaten te houden. Zodra je daar een sterke verschuiving ervaart, dan is het tijd om keuzes te maken en hulp te vragen.

Meer artikelen over persoonlijke groei